Overblog
Edit post Follow this blog Administration + Create my blog
Altay Bilgin

Altay Bilgin'in sosyal ağları ve kişisel paylaşımları.

2014 Yatırım Araçları

Posted on February 28 2014 by Altay Bilgin

2014 Yatırım Araçları

2014 yılının ikinci ayının sonlarına geldiğimiz bugünlerde yatırımcıların bu yıl hangi yatırım aracının kazandıracağı konusundaki meraklarının hala devam ettiğini düşünüyorum. Çünkü 2013 yılında altının gösterdiği sert düşüşler ile güvenlerinin sarsılması ve yatırımcıların portföylerinde yön değiştirmesi, bu yıl hangi yatırım aracına yatırım yaparsam kazanırım sorularının daha artmasına neden oldu.

2013 yılının Şubat ayında başlayarak 1,800 dolar seviyelerinden 1,180 dolar seviyelerine kadar düşen altın fiyatları yıla damgasını vuran, en kötü performansı sergileyen, kaybettiren yatırım aracı gibi ifadelerin kullanılmasına neden oldu. Altın ile birlikte alternatifi olan gümüş de büyük düşüşler göstererek en kötü performansı sergileyen emtia oldu. 24 emtianın yer aldığı S&P GSCI emtia endeksi içerisinde en kötü performansa sahip yatırım aracı seçildi.

Altında meydana gelen düşüşlerin en büyük etkeni olarak Amerikan Merkez Bankası (FED) gösteriliyor. ABD ekonomisinde iyileşme belirtilerinin olduğu ve bu nedenle de her ay gerçekleştirilen 85 milyar dolarlık teşvik alımının azaltılacağı haberi altının 12 yıllık boğa piyasası tahtından inerek ayı piyasasına yerleşmesine neden oldu. Amerikan dolarının değer kazanması da altının düşmesine neden olmuştur.

Altın tarafında yaşanan gelişmelere ek olarak hisse senetlerinin gösterdiği iyi performans da yatırımcıların 2013’te kazanç sağladıkları yatırım aracını hisse senetleri yaptı. ABD ve Avrupa hisse senetlerinin boğa piyasasındaki yerinin sağlamlaşması ve rekor seviyelere yükselmesi sayesinde yatırımcılar yönünü hisse senetlerine yöneltti.

2014 yılı Şubat ayı sonlanırken altın fiyatlarının 1,400 seviyelerine yaklaşması bir umut yaratsa da şu an altın fiyatları 1,340 dolar seviyelerinde seyrediyor. 2014 yılı altın beklentilerinin de düşük olduğunu ve altın yatırımcıların dikkatli hareketler yapması gerektiğini söylemek gerekir.

Yatırım araçları hakkında detaylı bilgiyi bu yazıdan alabilirsiniz: http://www.borsanasiloynanir1.com/yatirim-araclari/

Comment on this post