Overblog
Edit post Follow this blog Administration + Create my blog
Altay Bilgin

Altay Bilgin'in sosyal ağları ve kişisel paylaşımları.

Dünyanın En Tutkulu Dansı: Tango!

Posted on February 4 2014 by Altay Bilgin

Buenos Aires’in alt sınıf insanlarından doğan tango, günümüzün en duygu yüklü dansıdır. O zorlu dönemlerde yaşanan aşkın, tutkunun, hırsın, asiliğin ve dramın göstergesi olarak bugüne yansımıştır. İlk olarak 1800’lü yıllarda işçi sınıfının büyük umutlar ile göç ettiği Güney Amerika’da ortaya çıkmıştır ve figürlerinden önce müziği ile tanınmıştır.

Göç edilen Güney Amerika’da aradığını bulamayan işçi sınıfı insanlar, Buenos Aires’in hiç bir sosyal hakkından faydalanamaz ve insanlık dışı muamele görürler. Bu durum üzerine tango müziği ilk eğlenceli halini 1880’li yıllara gelindiğinde daha hüzünlü, özlemli, kalp kırıklıkları ile dolu olan ezgilere bırakır.

Göçler nedeniyle ülkede erkek nüfusunda yaşanan artışa nazaran kadın nüfusunda azalma yaşanmıştır ve bu durum genelevlerin bir endüstri haline gelmesine neden olmuştur. Alt sınıf işçiler genelevleri eğlence mekanları olarak mesken tutmuş ve kapıların önünde uzun kuyruklar haline getirmiştir. Tango da, bu kuyruklarda bekleyen erkeklerin birbirine gücünü kanıtlamak ve kadınların gözüne girmek için kullandıkları bir figürlerden oluşmuştur.

İlk olarak compadre ve compadrito denilen kabadayıların birbirleriyle yaptıkları bu figürler daha sonra birer dans figürü haline gelmiştir. Bu hareketlere şarap ve cana rakısı da eklendiğinde büyük eğlenceler ortaya çıkmaya başlamış ve alt dışında dışında Buenos Aires’in ileri gelenleri de bu mekanlarda vakit geçirmeye başlamıştır.

İlk olarak Arjantin tangosu doğmuştur ve daha sert, keskin hareketleri içermekle birlikte ritimleri belli bir dans olarak kabul edilmiştir. İlerleyen süreçte ise Avrupa tangosu, salon tangosu gibi isimler almıştır. Aynı zamanda dünyaya yayılması ile birlikte argodan ve erotizmden uzak bir hal almaya başlamıştır.

Ülkemizde de salon dansı olarak bilinen ve diğer tango türlerine göre vücut temasının daha az olduğu bir tango dansı yapılmaktadır. Üst sınıflar tarafından tangonun kabul edilmesi ise 1920 – 1940 yılları arasında gerçekleşmiştir. Bu dönem de tangonun altın çağı olmuştur.

Dünyanın En Tutkulu Dansı: Tango!
Dünyanın En Tutkulu Dansı: Tango!
Dünyanın En Tutkulu Dansı: Tango!
Dünyanın En Tutkulu Dansı: Tango!
Dünyanın En Tutkulu Dansı: Tango!
Comment on this post